Природолечение: лечение с билки и натурални средства


Защо все по-често поглеждаме към старите билкови народни рецепти?


През последните няколко десетилетия официалната медицина започва да отделя повече внимание на природолечението.
Все повече лекари предупреждават за пристрастяване към лекарствата и колко опасни могат да бъдат те.
Средства за спадане на кръвното налягане например, които се взимат по-продължително време, предизвикват у жените образуването на рак на гърдата. В България съществува огромно разнообразие на растителни видове, които са около 3600 на брой.
Особено полезна е употребата на билките и препаратите, получени от тях, при хронични заболявания, които изискват продължителното им прилагане.

Забележка*
И все пак  билките трябва да се използват много внимателно.
Предварително се осведомете за лечебните способности на дадена билка, продължителността и начина на употреба, има ли противопоказания.

Видове мигрена. Лечение в домашни условия.

Лечима ли е мигрената
Photo source

Тежко болезнено главоболие, което често е предхождано от предупредителни сигнали/знаци като –изтръпване на ръцете и краката, гадене, повръщане, бели петна и повишена чувствителност към светлина и звук. Тежкото и пронизително главоболие може да продължи с часове, а понякога и с дни.

Мигрената се получава в резултат на разширяване на кръвоносните съдове и освобождаване на химикали от нервните влакна. Когато имате главоболие артерията, която се намира от външната страна на черепа се разширява и усещате възпаление и болка. При това положение симпатиковата нервна система реагира с гадене, диария и повръщане и се забавя изпразването на стомаха в тънките черва. Това води до намаляване на кръвообръщението (студени ръце и крака) и се увеличава чувствителността към звук и светлина.

Каква е причината за появата на мигрена?

За съжаление точната причина за това заболяване все още не е известна. Смята се, че някакви биохимични реакции (свързани с объркващи сигнали) го отключват. И все пак ето изброени част от възможните причини:

  • алергия и алергични реакции
  • силен шум, миризми, светлини или парфюми
  • физически /емоционален стрес
  • нередовен сън
  • пушене/ излагане на пушек
  • нередовно хранене или постене
  • алкохол
  • колебания в менструалния цикъл
  • вземане на хапчета за контрол на раждаемостта
  • хормонални колебания по време на менопаузата
  • силен стрес и напрежение
  • храни съдържащи тирамин (червено вино, пушена риба, пилешки дробчета, смокини)

други храни предизвикващи мигрена: шоколад, ядки, фъстъчено масло, авокадо, банани, цитрусови плодове, лук, млечни продукти, ферментирали и кисели храни

Мигрена - симптоми  
     
Интересен факт е, че симптомите на мигрена могат да се появят непосредствено преди самото главоболие, по време и след него.
Някои от най-характерните симптоми са:
  • умерена, силна болка – обикновено от едната страна на главата
  • силна пулсираща болка в главата
  • увеличаване на болката при извършване на физическа дейност
  • неспособност да извършвате всекидневните си задължения
  • гадене / повръщане
  • прекалена чувствителност към звук и светлина

Жените, страдащи от мигрена могат да имат различни предчувствия, наречени още предупредителни симптоми, които могат да възникват няколко часа или дни преди самото главоболие. Тези предчувствия могат да се изразят в прекалено много енергия, въодушевление, апетит към сладки, жажда, сънливост, раздразнителност или депресия.

Фази на мигрената

Мигренозния пристъп може да бъде разделен на четири фази:

1.Предупредителна фаза – тя се случва при половината от хората, страдащи от мигрена. Може да се чувствате раздразнителни, депресирани, уморени, да изпитвате глад. Вие може да изпитвате тези чувства с часове, дори с дни преди началото на главоболието.

2.Фаза „аура” – възможно е и да не се случи.

3.Фаза”главоболие”

4.Фаза”резолюция” – при нея главоболието постепенно отшумява. По това време може да се чувствате уморени, раздразнителни, депресирани, да изпитвате трудности при концентрация.

Рядко срещани видове мигрена

1.Менструална мигрена.

Симптомите при този вид мигрена са подобни на обикновената, но мигренните атаки са свързани с менструалния цикъл. Съществуват 2 такива типа:

чиста менструална мигрена (среща се само и единствено по време на цикъл)

мигрена свързана с менструалния цикъл (появява се около месечния цикъл, но може да се появи и в други дни от месеца). Лечението за тези 2 типа е същия, както за всеки друг вид мигрена.

2.Коремна мигрена.

Тя се среща най-често сред децата. Вместо главоболие, при детето се наблюдава коремна болка, която продължава няколко часа. По време на всяка атака главоболието е слабо изразено или липсва. Може да се наблюдава гадене, позиви за повръщане или други симптоми. Интересен факт е, че деца, които са страдали от коремна мигрена, през тинейджърските години развиват обикновена мигрена.

3. Очна мигрена (позната още като мигрена на ретината).

Тя причинява временна загуба на зрението на част или цялото око. Може да протече с или без главоболие. Всеки пристъп обикновено се случва в същото око. По време на тази мигрена не се наблюдават някакви сериозни проблеми с очите и зрението се връща отново към нормалното. 
Внимание! Ако получите внезапна загуба на зрението, веднага посетете лекар! Съществуват различни причини за това и те трябва да бъдат изключени, преди очната мигрена да може да се диагностицира.

4.Хемиплегична мигрена (рядко срещан вид).

Освен силно главоболие, симптомите включват и временна парализа на част от тялото и слабост. Това може да продължи няколко часа и дори дни преди да отшуми. Затова този вид пристъп може да се сбърка с удар. Могат и да се появят и други симптоми – световъртеж, двойно виждане, зрителни проблеми, проблеми със слуха и затруднения в говора. Важно! Получите ли подобни симптоми посетете незабавно лекар, може да проявявате симптомите на инсулт!

5.Базиларен тип мигрена. (рядко срещан вид).

Базиларната артерия се намира в задната част на главата и това ни кара да си мислим, че този вид мигрена се е появила заради проблем с базиларната артерия. И все пак точните причини за появата и не са известни. Симптомите включват главоболие в задната част на главата, двойно виждане, световъртеж, шум в ушите, виене на свят, неясен говор и др. Внимание – при този вид мигрена има повишен риск от инсулт!

Народни рецепти и билки при мигрена

Жълт кантарион (отвара)

Оставате една супена лъжица от билката в чаша вода (250 ml.)да ври за около 15 минути. Прецедете и пийте от отварата по половин чаша 3 пъти на ден.

Бял равнец (чай)

Вземете една супена лъжица от билката и поставете в съд 300ml с вода. Оставете за около 10 минути да престои и прецедете. Пийте докато чаят е топъл, но не повече от 2 чаши на ден.

Маточина (настойка)

Вземете половин супена лъжица от билката и залейте с чаша гореща вода. Оставете така залятата смес да престои около 30 минути. Вземайте по една, две супени лъжици, 6 пъти на ден.

Иглика (чай)

Вземете една супена лъжица цветове от иглика и залейте с чаша гореща вода. Оставете за около 15 м. и прецедете. Пийте чаят докато е горещ, но не повече от 2 чаши дневно.

Валериана (корени)

Вземете  1 с. л  смлени корени от валериана, залейте с 250 ml. вода и оставете за 15минути да поври на водна баня. Снемете от огъня и оставете да престои за около 10 минути. Вземайте по 1 с.л три пъти дневно.

Липов цвят (отвара)

Поставете супена лъжица липов цвят в 250 ml. вода да поври около десет минути.  Прецедете и пийте по няколко пъти дневно.

Розмарин

Вземете няколко сухи листа от розмарин и ги залейте с чаша гореща вода, покрийте чашата и оставете да престои за 10 минути. Прецедете и пийте по няколко пъти дневно.