Билколечение

22 Невероятни факти защо кислородната вода (водороден прекис) трябва да присъства във вашия дом

Кислородна вода - ползи
Водородният прекис (или пероксид) е неорганично химическо съединение, сдържащо 2 атома водород и 2 атома кислород. Той е силен окислител и затова се използва като дезинфектант. В практиката 30%-ния разтвор е известен под името перхидрол и се използва за изрусяване на косата, а 3%-ния - като кислородна вода. Разтвора от водороден прекис е много мощен химическо средство за умъртвяване на всякакви видове микроби, бактерии, вируси и гъбички. Ето и някои от най-често срещаните му приложения:

1.Дезинфекция на рани.
Кислородната вода често се използва в медицината за дезинфекция на отворени рани по кожата, порязвания и разкъсвания. За тази цел, се използва 3% разтвор на водороден прекис. Интересен факт е появата на пяна при контакт с ензима, наречен каталаза. Каталаза се освобождава от увредените клетки, най-вече от кръвните клетки. Повторната поява на пяна, върху почти зараснали рани, (ако са били третирани с водороден пероксид) може да бъде знак за бактериална инфекция.



2. Детоксикация с кислородна вода.
Можете да вземете вана, като накиснете тялото си и  отстраните вредните токсини от кожата. Добавя се около 1 литър 3% водороден прекис към вана с топла вода. Желателно е да прекарате най-малко половин час.

3. Лечение на гъбички по краката.
Гъбичните инфекции често засягат влажните пространства между пръстите на краката и ходилата като цяло. Признаците могат да бъдат лющене на кожата и необичайно лоша миризма на краката. Разтворете във вода водороден прекис, в съотношение 50:50. Потапяйте краката си всяка вечер преди лягане. Важно е обаче,  да ги пазите сухи,  за да се предотврати повторна поява на гъбична инфекция на краката.


4. Премахване на ушна кал.
С течение на времето, ушната кал може да се натрупа във външния слухов канал и да спре преминаването на звука към тимпанната мембрана. В този случай, 3% разтвор на водороден прекис понякога е достатъчен за отушване на канала. След поставяне на няколко капки разтвор на водороден прекис в ушния канал, ще почувствате леко пукане в ухото си, което е причинено от разтваряне на ушната кал.
Някои хора използват водороден пероксид и за други цели, като например избелване на зъбите, клизма, почистване на контактни лещи  и изсветляване на косата.

Лична хигиенa

5. Вода за уста
Много хора не знаят, че водородния прекис може да се използва като евтинa вода за уста. Приемайте по една пълна капачка (от шишенцето) и задръжте в устата си в продължение на 10 минути всеки ден, след това изплюйте. Резултатът е, че няма имате гангрена, а замяна на това зъбите ви ще станат по-бели.  За целта трябва да използва 3% разтвор на водороден прекис.

6.Паста за зъби
За да си направите паста, трябва да използвате сода за хляб и 3% разтвор на водороден прекис. В малък съд поставете сода за хляб и капнете няколко капки до получаване на хомогенна смес. Правете сместа винаги прясна.

7. Четка за зъби
Друг начин за дезинфекция е да поставите четката в 3% разтовр на водороден прекис и след това да миете зъбите си.

8. Зъбобол
Водородния прекис не е панацея, но е много мощно антивирусно, антибактериално и противогъбично средство. Ако страдате от неприятен зъбобол и не можете да посетите зъболекар веднага, налейте една капачка ( от шишенцето) 3% водороден прекис в устата си и го задръжте за 10 минути. Правете това няколко пъти в рамките на деня. Болката ще намалее значително.

9. Избелване на зъби
Можете да измиете зъбите си с обикновена паста, а след това в рамките на 10 тина минути да се жабурите с 3% водороден прекис (една супена лъжица разтворена в 50 мл вода), след това изплюйте. След 2 седмици ще забележите, че зъбите са ви станали по-бели от преди. Прилагайте и повече ако е необходимо.

10. Промивки
Добавете 2 чаши ( 250 ml)  3% водороден прекис в топла дестилирана вода. Правете това един или два пъти седмично, за да премахнете дори хронични гъбични инфекции.

11. Клизма
За клизма на дебелото черво, добавете 1 супена лъжица 3% водороден прекис на четвърт литър (250 ml.) топла дестилирана вода. Може да удвоите дозата -2 лъжици на 500 ml.

12.Изсветляване на косата
Водородния прекис има качествата на избелващ агент и се използва за изсветляване на косата. За целта, трябва да разредите 30% водороден прекис ( перхидрол) с вода (50/50). След това  поставете ратвора върху мокра коса, след което разрешете добре косата с гребен. Ще получите близък до естествения цвят нюанс, ако косата ви е светло кафява. Това няма да е драстична промяна, но изсветляването трябва да става постепенно.

13. Контактни лещи
Водородния прекис може да се използва като дезинфекционен разтвор за почистване на контактни лещи, защото могат да се натрупат депозите от протеини по нея , което затруднява зрението, а и могат да увредят роговицата.

14. Почистване на съдомиялната машина
Ако искате да дезинфекцирате вашата съдомиялна машина, добавете  4 лъжици от 3% водороден прекис,  разтворен във вода.

15. Почистване на кухня
Можете да почистите кухненските плотове, маси, столове с водороден прекис, за да унищожите микробите и внесете свежест. Просто трябва да се сложите малко от сместа върху гъбичка и да почистите. Използвайте
 3% разтвор примесен с вода ( 50/50)  за да почистите  вътрешността на хладилника, стъклата, дъската за рязане или огледалата. Използвайте в банята за дезинфекция на тоалетните, подовете и плочките.

16. Овлажнители
За дезинфекциране на въздуха се използва 1 литър 3% водороден прекис  разреден в  3, 5 л.вода. Поставете течността в овлажнителя.

17. Пералня
Можете също така да добавите чаша водороден пероксид вместо белина за да избелите прането. В случай, че има кръв по дрехите, залейте първо мястото и оставете за минута, след това изтъркайте и измийте с хладка вода.

18. Накисване на зеленчуци
Чрез водородния прекис могат да се унищожат микроорганизмите и да се неутрализират химикалите в зеленчуците. За целта,  трябва да изсипете 4 супени лъжици 3%  разтвор от водороден прекис, в пълна мивка със студена вода. Накисването за зелени салати, лук и чесън е 20 минути, а за краставици и домати -30 минути.  Изсушете добре, след което съхранявайте в хладилник- така се запазва по-дълго свежестта.

19. Дезинфекциране на месо
Можете също така да го използвате, за да изплакнете месото преди готвене.

20. Салати, които могат да се съхранят отново
Не изхвърляйте неизядените салати! Можете да ги съхраните, като напръскате с разтвор от 1/2 чаша вода и 1 супена лъжица 5% разтвор. Изсушете добре, покрийте и поставете в хладилника.

21. Марината
Сложете месото, рибата или птиче месо в тенджера (не трябва да се използват алуминиеви съдове). Залейте с разреден разтвор от равни части вода и 3% разтвор на водороден прекис. Сложете в хладилник, покрит в продължение на 1/2 час. Изплакнете, след което можете да готвите.

22.Покълнали семена
Добавете 30ml. 3% водороден прекис в 1 литър вода и накиснете семената за една нощ. След това трябва да добавите същата мярка всеки път, когато изплаквате семената.