Природолечение: лечение с билки и натурални средства


Защо все по-често поглеждаме към старите билкови народни рецепти?


През последните няколко десетилетия официалната медицина започва да отделя повече внимание на природолечението.
Все повече лекари предупреждават за пристрастяване към лекарствата и колко опасни могат да бъдат те.
Средства за спадане на кръвното налягане например, които се взимат по-продължително време, предизвикват у жените образуването на рак на гърдата. В България съществува огромно разнообразие на растителни видове, които са около 3600 на брой.
Особено полезна е употребата на билките и препаратите, получени от тях, при хронични заболявания, които изискват продължителното им прилагане.

Забележка*
И все пак  билките трябва да се използват много внимателно.
Предварително се осведомете за лечебните способности на дадена билка, продължителността и начина на употреба, има ли противопоказания.

Moже ли да лекуваме синузит с домашни и народни средства?




За синузита
Синузитът е синусова инфекция, която се дължи на възпаление или подуване на носните кухини (наричани също синуси или синусови кухини). Има някои полезни, тествани във времето народни средства, които могат да лекуват синузит по ефективен начин.
При синузита тъканта, която образува обвивката на синусовите кухини, т.е. , които обграждат носа, се възпалява или подува и води до инфекция. Тези кухини обикновено се пълнят с въздух, но често се запушват и се пълнят с течност, когато се инфектират синусите. Това води до разпространението на бактерии, вируси, гъбички и други микроби.    
Синузита или инфекциите на синусите могат да бъдат много неприятни. Това освен, че води до запушен нос, се получава и синусова болка, както и натрупване на слуз.



Някои от признаците за инфекция на синусите включват главоболие, синусова болка, кашлица, задръствания, болки в ушите, жълтеникави секрети от носа и затруднено дишане. Въпреки това, при няко тежки случаи синузитът може дори да доведе до мозъчна треска или менингит.
Повечето хора, засегнати от синузит в краткосрочен план, често се възстановяват без медикаменти. Но в най-лошите случаи, синузитът може да доведе до операция, за отстраняване на абсцес, който пречи на синусите.
За лечение на синузита, някои прости домашни средства могат незабавно да облекчат страдащите.

Как да лекуваме синузит у дома?

В общи линии първото, с което трябва да се съобразим са прием на храни, които са богати на витамин С. Такива са хрян, джинджифил, чесън, лук и пилешки бульон със зеленчуци. Междувременно храни, които трябва да се избягват от хора, страдащи от синузит, включват ориз, месо, силни подправки, млечни продукти, захар, сол, рафинирано брашно и пържени / нишестени храни.

Ефективни вътрешни средства за защита
        
Повишен прием на течности

Едно от най-добрите и най-прости средства за лечение на синузит е да поддържаме тялото хидратирано, като увеличим приема на вода и други течности. Най-често препоръчваният дневен прием е осем чаши вода, чай или сокове без захар. Освен това, кофеиновите или алкохолните напитки трябва да се избягват, тъй като те могат да причинят дехидратация.
Достатъчен прием на вода и други течности е лесен начин за справяне със синузит, тъй като течностите могат да запазят влагата в синусите за по-дълго време. Течностите са много полезни за намаляване на слузта и облекчение на раздразнените синусови кухини.

Вдишване на пара

Вдишането на пара също е отлично средство за лечение на синусите. Парата (гореща водна пара) може да разруши гъстата слуз и полипи, да навлажни синусите и да изчисти носа.
За да може вдишването на пара да бъде от полза, няколко капки евкалиптово масло или масло от мента трябва да се добавят към купа с гореща вода или да се ползва овлажнител. Парата трябва да се вдишва, като лицето се навежда над водата, а вие сте покрит с кърпа на главата.

Промиване с физиологичен разтвор

Измиване със сол или спрей може също да бъде много ефективно при лечение на синузит и облекчаване на синусовата болка. Измиване с физиологичен разтвор (с помощта на нети гърне или друго устройство) може да промие слузта от носния проход.
Промиването с морска сол е първото нещо, което може да приложите при синузит. Използването на физиологичен разтвор ежедневно, е полезно за поддържане на влажните синусоидни кухини и може да бъде много ефективно в борбата срещу настинка или алергии.

Куркума и корен от джинджифил

Куркумата (haldi) и коренът от джинджифила могат да е използват под формата на горещ чай, за да се „разхлаби“ слузът от запушените носни канали. Настържете около половин палец коренче от джинджифил и запарете в рамките на 30 минути в 400 мл вода. Пийте 2-3 чаши на ден. Антиоксидантите, които се намират в куркумата имат доказани противовъзпалителни свойства.

Ябълков оцет
Ябълковият ябълков оцет е невероятна натурална съставка с много ползи за здравето. Тя е и едно от най-ефективните средства за домашно лечение на синузит.
За най-добри резултати, 2-3 супени лъжици суров, нефилтриран ябълков оцет се добавят към чаша гореща вода или чай. Приема се три пъти дневно. Това лекарство може да намали прекомерната слуз и задръстванията, както и да облекчи синусовото налягане.

Пикантни подправки
Използването на пикантни подправки (като пипер Кайен)  също може да бъде от полза за лечение на синузит. Тези подправки са широко известни с техните противовъзпалителни и антибактериални свойства.Приемането на "горещи" и пикантни подправки, като горчица, къри, хрян, люти чушки и уасаби  може да помогне при отварянето на носните проходи, изчистването на синусите и разрушаването на претоварената слуз и източването й.