Природолечение: лечение с билки и натурални средства


Защо все по-често поглеждаме към старите билкови народни рецепти?


През последните няколко десетилетия официалната медицина започва да отделя повече внимание на природолечението.
Все повече лекари предупреждават за пристрастяване към лекарствата и колко опасни могат да бъдат те.
Средства за спадане на кръвното налягане например, които се взимат по-продължително време, предизвикват у жените образуването на рак на гърдата. В България съществува огромно разнообразие на растителни видове, които са около 3600 на брой.
Особено полезна е употребата на билките и препаратите, получени от тях, при хронични заболявания, които изискват продължителното им прилагане.

Забележка*
И все пак  билките трябва да се използват много внимателно.
Предварително се осведомете за лечебните способности на дадена билка, продължителността и начина на употреба, има ли противопоказания.

Знаете ли как да намалите увеличената пикочна киселина в организма?



Повишена пикочна киселина
Повишена пикочна киселина - или високи нива на пикочна киселина - е състояние, което се характеризира с излишък на пикочна киселина в кръвта. Има някои много ефективни билкови лекарства и народни средства, които са безопасни и могат да намалят пикочната киселина по естествен начин.
Пикочната киселина е химичен продукт (отпадъчен продукт), който се среща  в кръвта в резултат на метаболитната разградимост на вещество, наречено пурин. То е кристално съединение, което се образува от тялото и присъства и в някои храни, включително спанак, грах, сушени бобчета, аншоа, гъби и дори бира.

Нормалните граници в които варира пикочната киселина в тялото е:
4 до 7 mg / dL за мъжете; и 4 до 6 mg / dL за жените


Ако нивата на пикочната киселина са високи и надвишават нормалните граници, това може да доведе до редица здравословни проблеми. Високите нива на пикочната киселина в организма могат да бъдат открити чрез прост кръвен тест, затова е препоръчително да се провеждат редовни прегледи, за да се избегнат усложнения, свързани с високи нива на пикочна киселина.

Когато нивата на пикочната киселина са в  нормата, пикочната киселина се разтваря в кръвта, преминава през бъбреците и се филтрира в урината. Все пак, ако се храните с храни с високо съдържание на пурин или ако бъбреците не са в състояние да отстранят прекомерната пикочна киселина, вие може да имате високо ниво на пикочна киселина (или хиперурикемия). Високото ниво на пикочна киселина може да доведе до състояние, наречено "подагра", заболяване, което се характеризира с необичаен метаболизъм на пикочната киселина. Освен подагра, високите нива на пикочната киселина също са свързани с няколко други  състояния, като диабет, камъни в бъбреците и бъбречна недостатъчност.

В допълнение, скорошни проучвания също така показват, че високите нива на пикочната киселина в кръвта могат да предизвикат хипертония и сърдечно-съдови заболявания.
Хората, които имат високи нива на пикочна киселина в кръвта, могат да се възползват от използването на някои лекарства, изпитани с времето, които могат да намалят пикочната киселина по естествен път. Тези лекарства включват предимно употребата на определени храни, добавки и билки, както и някои промени в начина на хранене и начин на живот, насочени към намаляване на повишените нива на пикочната киселина в организма.

Средства за намаляване на повишената пикочна киселина
Някои от най-полезните съвети и препоръки, които могат да помогнат
за намаляване на пикочната киселина  са:

1.Увеличете приема на вода
Хората с високи нива на пикочна киселина трябва да увеличат приема на вода, защото водата играе жизненоважна роля при елиминирането на образуваната в организма пикочна киселина.
Освен това, тъй като водата поддържа тялото добре хидратирана, тя затруднява образуването на кристали на пикочната киселина.
За да отстраните пикочната киселина от тялото, дневният прием на вода трябва да бъде най-малко 3-4 литра. Мътеница, лимонена вода, кокосова вода и зелен чай и др. също се препоръчват към увеличаване на общия прием на течности.

2.Намалете приема на храни, съдържащи пурин
За да се намали естествено пикочната киселина, е важно да се избягва приемът на богати на пурин храни - като спанак, грах, гъби, сушени бобчета, печени продукти, съдържащи дрожди и ферментирали продукти. На мястото на тези храни е препоръчително да добавите към диетата леща, мляко, кълнове, белтъци и т.н., за да подобрите приема на протеини.

3.Консумирайте ябълков оцет
Ябълковият оцет съдържа оцетна киселина, която има способността да се превърне в алкална в тялото. Очевидно има способността да разгражда кристалите на пикочната киселина и да предотвратява тяхното повторение, като подпомага циркулацията и пречистването на кръвта. Подобрява гъвкавостта на ставите чрез намаляване на отока и възпалението.

4.Увеличете приема на храни, богати на витамин С
Приемането на по-големи количества витамин С може да бъде много полезно при задействане на екскрецията на пикочна киселина от тялото.  По този начин намаляват опасно високите нива на пикочната киселина. Някои от най-важните източници на витамин С, които могат да помогнат за намаляване на повишените нива на пикочна киселина, са: цитрусови плодове, индийско цариградско грозде, череши, ягоди, домати, лимон, звънец и зеле.

5.Консумирайте висококачествени храни
Потреблението на храни с високо съдържание на фибри - включително плодове, зеленчуци, овес и пълнозърнести продукти - също може да помогне за намаляване на пикочната киселина по естествен път. Храните, които са с високо съдържание на фибри, са способни да абсорбират наличната пикочна киселина в кръвния поток и по този начин лесно да я промият през бъбреците.

6.Избягвайте приема на кофеин и алкохол
Избягвайте кофеин и алкохол ако искате да смъкнете нивата на пикочната киселина.
Алкохолът, кофеинът и продуктите съдържащи кафе, могат да „втвърдят“пикочната киселина в организма и по този начин да възпрепятстват отделянето и от кръвния поток.

7.Намалете приема на захар
Приемът на захар също трябва да бъде ограничен, ако нивата на пикочната киселина са високи. Смята се, че захарта се намесва в елиминирането на пикочната киселина от тялото. Според редица проучвания, рискът от подагра се е увеличил с близо 13% при хора приемащи захар и подсладители.

8.Избягвайте някои меса и морски дарове
За да се намали пикочната киселина естествено, е важно също да се избягват някои меса, като черен дроб, бъбреци, тъй като те имат високи нива на пурин и могат да повишат нивата на пикочната киселина в кръвта. Заедно с тези меса, някои видове морски дарове също трябва да се избягват, включително скумрия, риба тон, миди, аншоа, херинга, сардини, пъстърва и др.

9.Поддържане на "здравословно" телесно тегло
Наднорменото тегло, когато се комбинира с приема на храни, богати на пурин, може да доведе до повишаване на нивата на пикочната киселина в кръвта. Така че, важно е да се поддържа "здравословно" тегло. Хората, които са с наднормено тегло, трябва да се опитат да намалят теглото си, като следват постепенна програма за отслабване, така че да се предотврати увеличаването на нивата на пикочната киселина.

10.Използвайте билкови продукти
Редовното използване на някои билкови продукти, също може да бъде много полезно за намаляване на нивата на пикочната киселина в организма.